Modafinil- en nicotine-interacties bij niet-rokers

Verbondenheid

  • PMID: 17868195
  • DOI: 10.1002/hup.878

Modafinil- en nicotine-interacties bij niet-rokers

  • Zoeken in PubMed
  • Zoeken in NLM-catalogus
  • Toevoegen aan zoeken

Auteurs

Verbondenheid

  • 1 Afdeling Psychiatrie en VA Connecticut Healthcare System, School of Medicine, Yale University, West Haven, Connecticut 06516, VS. mehmet.sofuoglu@yale.edu
  • PMID: 17868195
  • DOI: 10.1002/hup.878

Abstract

In deze studie onderzochten we de effecten van een waakzaamheidsbevorderende medicatie, modafinil, alleen en met de nicotinezuigtablet, op subjectieve, fysiologische en cognitieve maatregelen evenals op nicotineontwenning bij nachtelijke onthouding van sigarettenrokers. Negentien rokers, 13 mannen en 6 vrouwen, namen deel aan een dubbelblind, placebogecontroleerd, cross-over onderzoek. In elk van de drie experimentele sessies werden proefpersonen oraal behandeld met een enkele dosis van 200 mg of 400 mg modafinil of placebo. Twee uur en 10 minuten na de medicamenteuze behandeling kregen de proefpersonen een enkele 2 mg nicotinezuigtablet. Beide doses modafinil alleen verhoogden de beoordeling van opgetogen-depressief op de subschaal Profile of Mood States (POMS) in de richting van depressief en verhoogde beoordelingen van negatief affect op het Positive and Negative Affect Schedule (PANAS). Daarentegen verhoogde de dosis modafinil van 200 mg in combinatie met een 2 mg nicotinezuigtablet de beoordeling van energetisch-vermoeid in de richting van energetisch op de POMS-subschaal. Modafinil verzwakte zelfgerapporteerde beoordeling van ‚drugssterkte‘ als reactie op de nicotinezuigtablet. Modafinil, alleen of in combinatie met de nicotinezuigtablet, had geen invloed op de ontwenningsverschijnselen van tabak. Er was een verhoging van de baselinehartslag en systolische bloeddruk onder behandeling met modafinil. Bovendien versnelde modafinil de reactietijden op een aangepaste Stroop-taak. Het klinische nut van modafinil voor het stoppen met roken moet in toekomstige studies worden bepaald.